I Arboga finns många människor som gör Arboga till en inspirerande stad. Med kampanjen Arboga-ambassadörer vill vi lyfta dessa människor - utifrån frågeställningen:
Varför väljer jag Arboga?
Kampanjen har under åren involverat
- näringslivet
- handlare
- inflyttare
- eldsjälar inom föreningslivet
- skola och förskola
och nu lyfter vi personer inom vård och omsorg.
Sofia Pedersen
– Mottagandet på Åspegeln har varit fantastiskt, säger Sofia Pedersen, en av två arbetsledare på nya vård- och omsorgsboendet i Arboga. Det kändes som jag var den där pusselbiten som fattades.
Efter några år av arbetspendlande till hemstaden Eskilstuna sökte hon till Åspegeln. Hon har bott i Arboga tillsammans med sambon och barnen sedan 2019 och stormtrivs.
– Att bo i Arboga är fantastiskt, säger hon. En vacker, trygg och lagom stor stad med nära till jobbet.
– Hela Arboga kommun har känts så välkomnande. Man är genuint nyfiken på de nya som kommer in och jag har verkligen känt mig som den där pusselbiten som saknades.
Sofia Pedersen har lång erfarenhet av att arbeta inom vård- och omsorgssektorn. Hon växte upp i Eskilstuna och har tidigare arbetat som gruppledare inom hemtjänsten i sin hemstad. Men efter att ha känt att hon hade kört fast lite på sin tidigare arbetsplats, sökte Sofia efter nya utmaningar och sökte till nybyggda vård- och omsorgsboendet Åspegeln i Arboga.
Åspegeln är ett vård- och omsorgsboende för äldre med demenssjukdom med åtta avdelningar, varav varje avdelning har tio boende. Sofia Pedersen är arbetsledare på ett av våningsplanen och har administrativa arbetsuppgifter, inklusive att hålla koll på bemanningen tillsammans med bemanningsansvarig varje dag men det är i första hand att se till att arbetet ute på avdelningarna flyter på och att se till att medarbetarna får stöttning i sitt dagliga arbete.
Väl fungerande dialog
Hon har också visst personalansvar. Sofia upplever att dialogen med de som arbetar nära de boende fungerar mycket bra. Hon berömmer också kommunens intranät där nödvändig information finns.
– Vi är två arbetsledare på Åspegeln och vi är ute varje dag i verksamheten.
Hon tycker också att hon har ett bra stöd från organisationen, inklusive enhetschefen på Åspegeln och staben på socialförvaltningen.
Sofia Pedersen tycker att det är viktigt att ha en bra relation med de boende och att ge dem omtanke och respekt. Hon menar också att det är viktigt att ha ett bra samarbete med sina kollegor och att alla ska känna att de kan lita på varandra. Dagarna börjar med att skapa sig en bild av läget. Hon är ute på avdelningarna och pratar med personalen, besvarar frågor och får en bild av hur de boende mår. Efter det handlar det mycket om administration, möten med mera…
Kärleken styrde Sofia till Arboga
–Jag gillar människor och den roll jag har här. Det är viktigt att vi är ett team som gör nytta tillsammans.
Anledningen till att hon hamnade i Arboga var kärleken. Hon flyttade till Arboga redan 2019 och bor tillsammans med sin sambo och fyra barn, en katt och en hund i ett hus nära Arbogaån. Hon trivs mycket bra i Arboga.
– Arboga är en trygg och lugn plats att bo på och har jag har känt mig välkommen redan från början.
Till att börja med pendlade hon till jobbet i hemtjänsten i Eskilstuna.
– Det var ändå bra att jobba i en annan kommun. Man kommer ifrån lite och blir inte så påpassad om man till exempel är ute och handlar. Men sedan jag valde att söka till Åspegeln fattar jag inte hur jag orkade med så långa dagar.
Alla genuint nyfikna
– När jag jobbade kvar i Eskilstuna åkte jag tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen. Nu hinner jag åta frukost med barnen innan jag går till jobbet. Det är helt underbart, säger Sofia Pedersen.
Hon säger att hela kommunen känns välkomnande och att det känns som om man är genuint nyfiken på de som kommer som nya i organisationen.
– Jag har känt mig mycket välkommen här och det känns verkligen jättebra.
Anna Holmström
Ett intressant arbete som sjuksköterska på nya vård- och omsorgsboende Åspegeln. En öppenhjärtig och trevlig atmosfär och den trygghet som en småstad ger. Det gjorde att Anna Holmström har bosatt sig i Arboga.
– Arboga är en väldigt trevlig stad, säger hon. Jag är historiskt intresserad och Arboga har mycket intressant historia i stadskärnan.
Anna Holmström har ett jojo-förhållande till Arboga. Kärleken förde henne till Arboga från hemorten Ängelholm. Efter bara något år längtade hon hem och tog honom med sig till Skåne. Så fick han hemlängtan och sedan 2002 bor Anna Holmström i Arboga. Nu trivs hon jättebra både med Arboga och med jobbet som sjuksköterska på vård- och omsorgsboendet Åspegeln.
–Jag har lärt känna Arboga nu, säger hon med ett skratt. Folk här är både öppenhjärtiga och trevliga. Jag trivs väldigt bra här.
Hon har inte alltid jobbat i Arboga. Hon utbildade sig till undersköterska men utbildade sig så småningom vidare till sjuksköterska och har en bred erfarenhet.
Spännande utveckling av demensteam
–Jag har stundtals jobbat i Stockholm för att komma ifrån stan lite och jag tycker det fungerade bra att pendla. Men jag har gästspelat ganska mycket för att prova på olika arbetsgivare: vårdcentraler, kommunen och andra.
Nu har hon valt att utveckla sig genom jobbet på vård- och omsorgsboendet Åspegeln. Hon berättar att det är spännande att vara med i utvecklandet av ett demensteam i Arboga.
– Man brukar inte längre säga demens, utan kallar det kognitiv svikt, säger hon. Det låter bättre och beskriver även vad det handlar om.
Viktigt att stötta relationen med anhöriga
Anna Holmström tycker det är mycket givande att arbeta med äldre som har kognitiv svikt.
–Ja, jag känner extra för den gruppen, säger hon. Det är en stor grupp och det blir mycket arbete med relationer både med den äldre och med de anhöriga. Vi försöker på alla möjliga sätt få till ett bra bemötande för de boende och stötta dem i deras situation.
Som sjuksköterska är hon placerad på Åspegeln, men ingår i en annan organisation än övriga personalen. Hon och övriga sjuksköterskor i kommunen har bra stöd från medicinskt ansvarige sjuksköterskan och har ett bra samarbete med de olika arbetsledarna.
– Det fungerar jättebra tycker jag. Vi har en väldigt god relation till arbetsledarna.
Goda möjligheter att utvecklas i jobbet
En vanlig arbetsdag börjar kl 07.00 med att hon går runt på de olika avdelningarna och fångar upp det som har hänt under natten. Därefter deltar hon i olika planeringsmöten och arbetsplatsträffar.
Anna Holmström uppskattar också att det finns goda möjligheter att utvecklas i jobbet, finns det behov av någon vidareutbildning är det genomförbart.
Numera är Anna Holmström Arbogabo på riktigt. Hon bor i ett radhus sedan några år och tycker att Arboga har varit ett bra stad att låta barn växa upp i och vi har väldigt bra förskolor och grundskolor. Det är något man uppskattar som förälder menar hon.
–Jag är historiskt intresserad så Arboga är en jätteintressant stad för mig. Dessutom tycker jag om att Arboga ligger så centralt, nära både Örebro och Stockholm.
Positiva överväger med småskaligheten
Arbogas storlek gör att känslan är att alla känner alla. Anna Holmström säger att det är både positivt och negativt. Det positiva överväger.
– Man har koll, säger hon. Det är en trygghet att veta det.
På fritiden tycker hon om att röra på sig, motionera.
– Där är Arboga jättebra. Vi har många eldsjälar här som ser till att det finns längdskidspår till exempel. Och Lassemajaloppet är också ett bra exempel.
Senast uppdaterad: