Specialkost i skola och förskola

Här kan du läsa om vad som gäller för specialkost och hur du går till väga för att göra en ansökan.

Specialkost

Vi ger specialkost främst av medicinska skäl. Det är viktigt att ditt barns mat inte ändras mer än vad som behövs, när det får specialkost. Därför är det viktigt att du läser informationen på den här sidan innan du ansöker och fyller i blanketten.

Nötter, jordnötter, mandel och sesam ska inte förekomma i förskolans eller skolans lokaler eftersom de kan utlösa svåra allergiska reaktioner.

Specialkost av medicinska skäl

Barn och elever som av medicinska skäl (födoämnesallergi och sjukdom) inte kan äta alla livsmedel ska få en säker kost av motsvarande kvalitet som normalkosten. Om du vill att ditt barn ska få specialkost behöver du ansöka om det genom att fylla i och skriva under en specialkostblankett och bifoga ett läkarintyg eller ett annat likvärdigt dokument, till exempel ett journalutdrag från 1177, som styrker behovet av specialkost.

Önskemål om anpassad kost av etiska eller religiösa skäl

I våra skolor och förskolor erbjuder vi lakto-ovo-vegetarisk kost som alternativ, det vill säga kost som är fri från köttprodukter men som kan innehålla både mejeri- och äggprodukter.

Om du vill att barn som går i förskolan ska få lakto-ovo-vegetarisk kost behöver du ansöka om det genom att fylla i och skriva under en specialkostblankett.

Vi kan inte tillgodose önskemål om dieter, ekologiska livsmedel, visst råvaruursprung eller livsmedel fria från särskilda ingredienser.

Individuellt anpassad kost

Vi kan erbjuda Individuellt anpassad kost om någon har särskilda behov. Då ska du kontakta skolhälsovården.

Särskilda behov kan vara diabetes, påverkad tillväxt, autism eller autismliknande tillstånd där matsituationen leder till svårigheter.

Ansökan om specialkost i förskolan

Fyll i blanketten nedan och lämna den till förskolan. Om du ansöker om specialkost av medicinska skäl ska du också bifoga ett läkarintyg eller ett annat likvärdigt dokument, till exempel ett journalutdrag från 1177, som styrker behovet av specialkost.

Ansökan specialkost förskola Pdf, 184 kB.

Ansökning om medicinsk specialkost i grundskolan och gymnasium

Du kan ansöka om specialkost för elever i skolan och bifoga styrkande intyg i vår e-tjänst:

Digital ansökan om medicinsk specialkost i skolan

Du kan även fylla i blanketten och lämna den tillsammans med styrkande intyg till ansvarig lärare som skickar det vidare till kostavdelningen:

Ansökan medicinsk specialkost skola Pdf, 194 kB.

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kostavdelningen

ARBOGA KOMMUNALTEKNIK AB

Smedjegatan 5

Postadress:
Box 45
732 21 Arboga